Franeker een stukje historie


Franeker is bekend van onder andere de Elfstedentocht, het kaatsen, het Planetarium van Eise Eisinga en als voormalig universiteitsstad. Het is een stad met een rijk cultureel aanbod en prachtige natuurrijke omgeving. Maar daarnaast heeft Franeker zich de laatste jaren ontpopt als winkelstad. Je vindt in het knusse centrum niet de standaard grote winkelketens (op een handjevol na), maar juist unieke winkeltjes met een gevarieerd aanbod. De winkels hebben hier een eigen gezicht, en dat maakt het shoppen in dit gezellige stadje nou zo leuk!

We noemden hierboven al enkele voorbeelden van de rijke historie van Franeker. Het wereldberoemde Planetarium van Eise Eisinga is daarvan zonder meer de grootste trekker. In het historische stadscentrum vindt u daarnaast nog tal van andere bezienswaardigheden. Voorbeelden zijn het eeuwenoude bolwerk met haar gezellige theehuisjes, het stadskasteel waar Museum Martena gevestigd is en het Korendragershuisje. Een leuk weetje: Franekers worden ook wel ‘klokkedieven’ genoemd omdat zij – volgens een verhaal uit de Middeleeuwen – ooit de kerkklok van Harlingen hebben gestolen. Vandaag de dag is er nog steeds een gezonde rivaliteit te bespeuren tussen deze twee steden.

De binnenstad van Franeker wordt nog deels omringd door een prachtig bolwerk met daarop de oude theehuisjes. Het oude stadscentrum heeft fraaie grachten en diverse historische bouwwerken, zoals het in renaissancestijl gebouwde stadhuis, de middeleeuwse Martinikerk en het in 1498 gebouwde stadskasteel Martenastins met daarin het Museum Martena.

Wilt u een goede indruk krijgen van Franeker en de omgeving? Bekijk het promotiefilmpje op Franeker.frl. U zult zien hoe veelzijdig deze mooie stad is.